26 Nisan 2015 Pazar

ÇİKOLATALI PASTA




Bu gün sizlerle paylaşmak istediğim  bir  pasta tarifi. Yıllardır  aynı tarifle yaptığım pastalar çok sevildi. Özel bir rica üzerine 80 kişilik bir davete bile yaptım bu pastadan. Geçtiğimiz hafta küçük kızım sınfı için kocaman bir pasta yapmamı istedi, süslemesine birlikte karar verip pastayı da birlikte yaptık. Annesiyle birlikte yaptığı pastayı arkadaşlarıyla paylaşmak onu çok mutlu etti, tabii ki pasta çok beğenildi. O pastanın resimlerini çekmeyi unuttum. Fotoğraflar dün yaptığım Çikolatalı Pastaya ait. (Pastanın tarifini almak isteyen tanıkdıklarım ve özellikle kız kardeşim için yayınlıyorum bu pastayı.)


PANDİSPANYA:
4 tane büyük boy yumurta
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı kakao
4 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Öncelikle pandispanyanın iyice kabarması için yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp beyazlarını krem şanti gibi görünene kadar çırpıyoruz.





Pudra şekerini yumurta sarılarını ayırdığımız kaba koyuyoruz, kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı da 2-3 defa eleyerek   aynı kaba ilave ediyoruz.

Son olarak iyice çırptığımız yumurta beyazlarını da ilave edip metal olmayan bir spatula ile alttan üste doğru yavaş yavaş karıştırıyoruz. Bu işlem  yumurta beyazının sönmemesi için önemli sakın çırpar gibi karıştırmayın yoksa pandispanya güzel kabarmaz.

Ben 25 cm çapındaki bir  kalıba döktüm. Benim fırınımda 200 derecede  20 dakikada pişti. Siz kendi fırnınıza göre süreyi ayarlayın. Benim piştiğini anlama yöntemim öncelikle eve yayılan kek  kokusu o ve pandispanyaya batırdığım kürdanın hamursuz çıkması oluyor.

Şimdi sırada kreması var. Pastaneden aldığımız pastalar genelde hazır krema kullanılmış oluyor ve ben bunu sevmiyorum. Bu krema çok ağır olmayan  oldukça lezzetli  bir krema, yıllar içinde değişik tariflerin karıştırılması sonucu ortaya çıktı.


Krema için:
4 su bardağı  süt
1 su bardağından azıcık eksik şeker (kendi damak tadınıza göre ayarlayın)
4 tane yumurta sarısı (büyük boy)
4 yemek kaşığı  nişasta
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
4-5  yemek kaşığı tereyağı  ya da margarin (daha yağlı olmasını istiyorsanız miktarı artırın)

Tereyağı dışında ki tüm malzemeleri bir tencereye koyup sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Piştikten sonra  bir süre mikser ya da robotta çırpıyoruz, oda sıcaklığında ki tereyağını  ve isterseniz bir miktar bitter çikolatayı içine atıp karıştırmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 4-5 dakida yeterli oluyor.



(Pandispanya taze olsa dahi sütle ıslatıyorum) Pandispanyayı ikiye  kesip sütle ıslattıktan sonra ilk katına hazırladığımız kremadan  koyuyoruz. İsterseniz meyve  ve çikolata parçaları koyabilirsiniz. Ben çikolata tercih ettim.


Pandispanyanın ikinci katını da koyup krema ile kaplıyoruz ve  iyica soğuması için bir süre bekletiyoruz. Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.


Ben krem şanti  ve eritilmiş çikolatayla süsledim. Bir kabın içine bir miktar su koyup kaynattıktan sonra resimde ki gibi  bitter  çikolata parçaları koyulmuş bir tabağı  ocakta ki kabın üstüne oturtarak erimesini bekliyoruz. 


2-3 dakika içinde eriyen çikolatayı dilerseniz  yağlı kağıttan yaptığınız bir kalemin içine koyarak  pastanızı süslemek için kullanabilirsiniz. Yağlı kağıdı rulo yaptıktan sonra dış kısmını bantlayarak daha kolay kullanabilirsiniz. Bu yöntemle uç kısmını istediğiniz genişlikte ayarlayıp pastalarınıza dilediğinizi yazabilirsiniz. Bu pastanın tamamını çekmeyi unuttum ama aynı tarifle yapılmış (meyveli) başka bir pastamın bütün hali. Bir arkadaşıma yaptığım ziyarette hediye olarak götürmüştüm.
Bu kadar uğraşıp yorulduktan sonra yaptığınız nefis pastadan bir dilim alıp bir fincan çay eşliğinde yeni dikeceğiniz kıyafetin modeline karar verebilirsiniz. Bir süre önce aldığım çiçekli kadife kumaştan bir pantolon dikmek istiyorum. İki model beğendim. Bakalım hangisi olacak? 

6 yorum:

  1. Gerçekten bu pastanın yemesi çok güzel oluyor, Tarifinide not alıyorum tabi ki fakat pastanın kendini kargo yapıp yollasan daha iyi olurdu sevgili ablacım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pasta İzmir'e doğru yol aldı demek isterdim ama sadece iki dilim kaldı :) Yazın geldiğimde yaparız ya da sen beni bekleme bu gün yap bir tane. Herkese selam ....

      Sil
  2. Çok nefis gözüküyor. Canım çoook istedi. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle deneyin tarifi, çok nefis gerçekten. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:)

      Sil
  3. açıklayıcı bir tarif olmuş teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım, beğenmeniz mutlu etti beni.Sevgiler :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...