Bu gün sizlerle paylaşmak istediğim bir pasta tarifi. Yıllardır aynı tarifle yaptığım pastalar çok sevildi. Özel bir rica üzerine 80 kişilik bir davete bile yaptım bu pastadan. Geçtiğimiz hafta küçük kızım sınfı için kocaman bir pasta yapmamı istedi, süslemesine birlikte karar verip pastayı da birlikte yaptık. Annesiyle birlikte yaptığı pastayı arkadaşlarıyla paylaşmak onu çok mutlu etti, tabii ki pasta çok beğenildi. O pastanın resimlerini çekmeyi unuttum. Fotoğraflar dün yaptığım Çikolatalı Pastaya ait. (Pastanın tarifini almak isteyen tanıkdıklarım ve özellikle kız kardeşim için yayınlıyorum bu pastayı.)
PANDİSPANYA:
4 tane büyük boy yumurta
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı kakao
4 kahve fincanı pudra şekeri
4 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Öncelikle pandispanyanın iyice kabarması için yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp beyazlarını krem şanti gibi görünene kadar çırpıyoruz.
Pudra şekerini yumurta sarılarını ayırdığımız kaba koyuyoruz, kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı da 2-3 defa eleyerek aynı kaba ilave ediyoruz.
Son olarak iyice çırptığımız yumurta beyazlarını da ilave edip metal olmayan bir spatula ile alttan üste doğru yavaş yavaş karıştırıyoruz. Bu işlem yumurta beyazının sönmemesi için önemli sakın çırpar gibi karıştırmayın yoksa pandispanya güzel kabarmaz.
Ben 25 cm çapındaki bir kalıba döktüm. Benim fırınımda 200 derecede 20 dakikada pişti. Siz kendi fırnınıza göre süreyi ayarlayın. Benim piştiğini anlama yöntemim öncelikle eve yayılan kek kokusu o ve pandispanyaya batırdığım kürdanın hamursuz çıkması oluyor.
Şimdi sırada kreması var. Pastaneden aldığımız pastalar genelde hazır krema kullanılmış oluyor ve ben bunu sevmiyorum. Bu krema çok ağır olmayan oldukça lezzetli bir krema, yıllar içinde değişik tariflerin karıştırılması sonucu ortaya çıktı.
Krema için:
4 su bardağı süt
1 su bardağından azıcık eksik şeker (kendi damak tadınıza göre ayarlayın)
4 tane yumurta sarısı (büyük boy)
4 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
4-5 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin (daha yağlı olmasını istiyorsanız miktarı artırın)
Tereyağı dışında ki tüm malzemeleri bir tencereye koyup sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Piştikten sonra bir süre mikser ya da robotta çırpıyoruz, oda sıcaklığında ki tereyağını ve isterseniz bir miktar bitter çikolatayı içine atıp karıştırmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 4-5 dakida yeterli oluyor.
(Pandispanya taze olsa dahi sütle ıslatıyorum) Pandispanyayı ikiye kesip sütle ıslattıktan sonra ilk katına hazırladığımız kremadan koyuyoruz. İsterseniz meyve ve çikolata parçaları koyabilirsiniz. Ben çikolata tercih ettim.
Pandispanyanın ikinci katını da koyup krema ile kaplıyoruz ve iyica soğuması için bir süre bekletiyoruz. Soğuduktan sonra dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Ben krem şanti ve eritilmiş çikolatayla süsledim. Bir kabın içine bir miktar su koyup kaynattıktan sonra resimde ki gibi bitter çikolata parçaları koyulmuş bir tabağı ocakta ki kabın üstüne oturtarak erimesini bekliyoruz.
2-3 dakika içinde eriyen çikolatayı dilerseniz yağlı kağıttan yaptığınız bir kalemin içine koyarak pastanızı süslemek için kullanabilirsiniz. Yağlı kağıdı rulo yaptıktan sonra dış kısmını bantlayarak daha kolay kullanabilirsiniz. Bu yöntemle uç kısmını istediğiniz genişlikte ayarlayıp pastalarınıza dilediğinizi yazabilirsiniz. Bu pastanın tamamını çekmeyi unuttum ama aynı tarifle yapılmış (meyveli) başka bir pastamın bütün hali. Bir arkadaşıma yaptığım ziyarette hediye olarak götürmüştüm.
Bu kadar uğraşıp yorulduktan sonra yaptığınız nefis pastadan bir dilim alıp bir fincan çay eşliğinde yeni dikeceğiniz kıyafetin modeline karar verebilirsiniz. Bir süre önce aldığım çiçekli kadife kumaştan bir pantolon dikmek istiyorum. İki model beğendim. Bakalım hangisi olacak?
Gerçekten bu pastanın yemesi çok güzel oluyor, Tarifinide not alıyorum tabi ki fakat pastanın kendini kargo yapıp yollasan daha iyi olurdu sevgili ablacım :D
YanıtlaSilPasta İzmir'e doğru yol aldı demek isterdim ama sadece iki dilim kaldı :) Yazın geldiğimde yaparız ya da sen beni bekleme bu gün yap bir tane. Herkese selam ....
SilÇok nefis gözüküyor. Canım çoook istedi. Elinize sağlık...
YanıtlaSilKesinlikle deneyin tarifi, çok nefis gerçekten. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için:)
Silaçıklayıcı bir tarif olmuş teşekkürler
YanıtlaSilElimden geldiğince anlatmaya çalıştım, beğenmeniz mutlu etti beni.Sevgiler :)
Sil